ČlánekKaravanistický sraz

28. 9. – 1. 10. 2023 Podzimní Svatováclavský houbařský sraz

Foto

Jak lépe strávit čas prodlouženého víkendu s oslavou svátku sv. Václava než výletem?

Proto jsme se přihlásili na sraz pořádaný klubem CC Pardubice do Velkého Dářka, konaný v kempu Pod Hrází Velké Dářko.  Tento kemp je situován přímo pod hrází, největšího rybníka Českomoravské Vysočiny, Velké Dářko. Jedná se o menší kemp s kapacitou cca 40 míst pro karavany, stany či jiné vlastní ubytování.  Kemp je vybaven kuchyňkou se základním vybavením, čistým sociálním zařízením a přenosnými ohništi. Sprchy s teplou vodou můžete využít za poplatek 5kč/1min.  Před kempem je občerstvení typu „fast food“.

O zábavu a dobrou společnost bylo postaráno, neboť jsme se zde setkali s kamarády z našeho rožnovského klubu – Fišerovi, Chobotovi, Kubáčkovi, Vaňurovi, Vídenští a Radek Šedina.

Okolí kempu nabízí nesčetné možnosti volnočasových aktivit a atraktivních míst.  Slunné a nezvykle teplé počasí nám umožnilo prozkoumat okolí na kole. Zbyněk Vaňura měl předem připravených několik cyklovýletů, proto jsme nic nového nevymýšleli a plně mu důvěřovali.

První den jsme vyrazili na cyklovýlet směrem k Zelené hoře, kde jsme obdivovali interiér poutního kostela sv. Jana Nepomuckého vystaveného podle návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho. Stavba patří k vrcholným dílům barokní gotiky v Evropě a je zařazena na seznam UNESCO. Odtud dále přes Žďár nad Sázavou a Hamry nad Sázavou zpět k Velkému Dářku. Lákadlem na trase se staly sochy Michala Olšiaka. Jedná se o 20 volně přístupných soch, které se nacházejí v tomto malebném regionu.

Další den jsme vyrazili opět na kole. Naším cílem bylo Devět skal. Jedná se o nejvyšší bod Žďárských vrchů s nadmořskou výškou 836 m.  I když byla trasa fyzicky náročná, ten výhled prostě za to stál. Někteří z nás, v den odjezdu, ještě stihli objet rybník Velké Dářko.

Večery jsme si zpříjemnili u ohně opékáním buřtů a výborným houbovým „buřtgulášem“, o které se postarali především Vídenští, Chobotovi a Radek Šedina. Miluška Vaňurová nám k tomu svařila víno.

Všem patří velké DÍKY hezký prodloužený víkend.

Hanka Pšenicová

Akce CC Rožnov p. R.