ČlánekKaravanistický sraz

31.8. – 3.9.2023 – 26. Dahlie Rallye Mošovce Drienok

foto

V termínu od 31. 8. do 3.9.2023 proběhla již 26. Dahlie Rallye, tentokrát na Slovensku v kempu Drienok Mošovce v Turčianské kotlině.

Účastníci rallye se začali sjíždět již pár dní před zahájením srazu, aby si užili krásného počasí a přírody. Kemp Drienok Mošovce totiž leží na rozhraní Malé Fatry, Velké Fatry a Nízkých Tater. Pro milovníky přírody je zde opravdu co vidět. Na začátku týdne sice bylo ještě velké horko, ale od středy se ochladilo a bylo příjemné počasí.

Prezidium DR zasedalo 31.8.2023 v prostorách Obecního úřadu Mošovce, kde  před zasedáním přijala členy prezidia starostka obce paní Elena Krajčová. Po zasedání prezidia byla na počest 26. DR vysazena v areálu kempu lípa přátelství, na kterou byly připevněny stuhy v národních barvách všech čtyř států, členů Dahlie Rallye.

Navečer byla oficiálně celá DR zahájena. Jako čestný host se poprvé v historii Dahlie Rallye celého setkání zúčastnil prezident FICC pan Joäo Alves Pereira.

Organizátoři připravili pro účastníky srazu dva autobusové zájezdy a dva cyklo výlety.

V pátek 1.9.2023 proběhl první zájezd do města Kremnice, které je městskou památkovou rezervací s množstvím muzeí a památek. Toto město je proslulé svou mincovnou. Jelikož na Slovensku je 1.9. státní svátek, tak jsme se dovnitř mincovny nepodívali, ale prohlédli jsme si stálou expozici v místním muzeu, která nás seznámila s ražbou peněz od jeho počátku do současnosti. Dále probíhala prohlídka města Kremnice. Průvodce, který nás seznamoval s historií a současností města měl velmi zajímavý a humorný přednes. Tento kremnický patriot společně s ostatními nadšenci oživil myšlenku výroby „kremnických krumplí“, cukroví Alojze Atkáryho, který měl před více jak 100 lety firmu na výroku cukrovinek v Kremnici. Návštěvníci si mohou tuto originální cukrovinku nejen zakoupit, ale prohlédnout si i ruční výrobu. Ta probíhá úplně stejně jako za dob Aloize Atkáryho. Na cukrářky v dobovém oblečení je možno se podívat ve výrobně nad infocentrem.  

Další cesta vedla na kremnický hrad a do měšťanského domu na náměstí. Centrum města sice není moc velké, ale je zde velmi mnoho zajímavostí a stojí za zhlédnutí.

V sobotu 2.9.2023 proběhl zájezd do skanzenu „Muzeum slovenské dediny“ a do města Martin. Ve skanzenu jsou shromážděny historické stavby z celého Slovenska. Prohlídky jsou proto rozděleny do několika okruhů.

Město Martin je známo založením Matice slovenské. Průvodce nás seznámil s celou pohnutou historií Martina a celého Slovenska.

V rámci programu se uskutečnily dva výlety na kolech. Cyklovýletu do Gaderské doliny a Dedošové doliny se zúčastnili i naši členové.

V kempu po dobu konání srazu si mohli účastníci zakoupit jídlo, pití, zákusky a byla podávaná i krajská specialita, kapustnica. Prodejní stánek s potřebami pro karavanisty měla v sobotu otevřený firma Turčan auto.

Oba večery srazu bylo možno strávit jak posezením s přáteli u karavanu, tak poslechem i tancem u hlavní tribuny.

V neděli 3.9.2023 byla rallye slavnostně ukončena a byly předány symboly Dahlie Rallye, valaška a valašský klobouk dalším organizátorům.

Příští 27. DR se bude konat v Kiskunmajse v Maďarsku v termínu 29. 8. – 1. 9. 2024.

Statistika 26.DR 

Česko                    24 posádek              44 osob

Maďarsko               13 posádek              25 osob

Polsko                    30 posádek              69 osob

Slovensko              74 posádek            161 osob

Chorvatsko             2 posádky                 3 osoby

Portugalsko             1 posádka                1 osoba

Celkem:              144 posádek             303 osob

          Nejmladším účastníkem 26.DR byl Kasper Ognisty z PL, nar. 2022

            Nejstarším účastníkem byl Rudolf Kunčický z CZ nar. 5.7.1940

Lenka s Franta Vídeňští

Září 2023

Akce CC Rožnov p. R.