Akce CC RožnovČlánekKaravanistický sraz

29. 4. – 7. 5. 2023 JARNÍ SETKÁNÍ KARAVANISTŮ V MAĎARSKÝCH TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH KISKUNMAJSA

Foto

Tentokrát jsme se rozhodli s mým maďarským kamarádem Kálmánem vás pozvat do moderních termálních lázní, kde řada z vás ještě nebyla. Jelikož kemp i přilehlé lázně nabízejí velkou kapacitu, uspořádali jsme setkání společně s polskými karavanisty z Lodžského klubu karavaningu a kempingu. Z Česka přijelo 31 posádek/61 osob, ze Slovenska 2 posádky/4 osoby a z Polska 30 posádek/69 osob. Kemp se začal pomalu naplňovat už od 26. dubna, protože za stejnou cenu byl pobyt 3 noci před a 3 noci po oficiálním termínu setkání a řada posádek tuto možnost využila a určitě nelitovali, protože počasí, prostředí, čistota, připravený program a ochota personálu byla na vysoké úrovni.

Do neděle 30. 4. se většina posádek rozkoukávala a využívala opravdu letní počasí ke koupání a poznávání okolí na kolech. Od pondělí 1. 5. do pátku 5. 5. byl na každý den připraven nějaký program a mohu konstatovat, že mě mile překvapilo, jaký byl o něj velký zájem. Tak to vezmeme pěkně popořádku.

Pondělí 1. máje.

V 8 hodin ráno byl budíček, aby se stačili všichni nachystat na slavností zahájení setkání, prvomájový průvod a stavění a zdobení májky. Všechny přítomné postupně přivítali Kálmán Szekerés – hlavní osoba setkání, která vše zařídila, Zbigniew Gawronski – vedoucí polských karavanistů, Zbyněk Vaňura – vedoucí karavanistů z ČR a SR, Juhász Sándor – vedoucí lázní a Ruskó Erzsébet – vedoucí kempu. Následoval průvod kempem za alegorickým vozem a po návratu k májce obdržel každý zdarma občerstvení ve formě párku s chlebem a pivem. Následoval volný program.

Úterý 2. května.

Krásné slunečné, ale větrné počasí využívala většina ke koupání, ti odvážnější se vydali na výlet na kolech do termálních lázní Kiskunhalas a do Pusty. Cestou necestou a posledních 15 km proti silnému větru absolvovali 64 km. Úderem 15 hodiny začal trojboj (držení podkov na tyči, tažení vozu a hod špalkem) o krále a královnu srazu. Následovala kvalifikace v petangu. Někteří si ten den ani nestačili zajít do lázní.

Středa 3. května.

Od 8 do 10 hodin probíhaly v kempu trhy místních řemeslníků, kteří nabízeli výborné uzeniny, med, víno, sladkosti, marmelády a jiné maďarské dobroty. K tomu všemu obdržela každá osoba opět zdarma čerstvou „buchtu“ upečenou přímo v peci. Do večera bylo volno, abychom se v 18 hodin sešli v restauraci kempu, kde proběhl Polský večer, jako oslava osvobození Polska v roce 1945. Za 5.100 HUF obdržel každý přípitek, guláš s noky, chléb a zeleninu. K tanci a poslechu hrál diskžokej z Polska.

Čtvrtek 4. května.

Dopoledne relaxace v termálních bazénech, potom oběd a ve 13 hodin následoval zdarma výlet vláčkem do Kiskunmajsy, kde jsme si prohlédli románský kostel Panny Marie s asi 20minutovou ukázkou hry na varhany, které jsme si následně mohli i z blízka prohlédnout. Vláček s námi udělal okružní jízdu městem a zastavil u cukrárny, kde byla přestávka na zmrzlinu. Po 2,5 hodinách jsme byli zpět v kempu. Následoval krátký odpočinek a v 18 hodin začalo semifinále v petangu, do kterého se probojovalo 6 nejlepších žen a 8 nejlepších mužů. V obou kategoriích byli jak zástupci z Čech, tak zástupci z Polska a klíč byl jasný. Do finále postoupí jen 4 z každé kategorie. V ženách se bohužel reprezentantkám z Čech nedařilo a do finále nepostoupily. Muži byli úspěšnější a do finále postoupili 2 Češi a 2 Poláci a konečné pořadí bylo pro reprezentanty z Čech více než vynikající. 1. místo obsadil Zbyněk Vaňura, 2. místo Jiří Fišer (oba z Camping clubu Rožnov p. R.) a 3. místo obsadil Zbigniew Gawronski z Lodžského klubu karavaningu a kempingu. Večer výsledky Rožnováci oslavili společným posezení u karavanu.

Pátek 5. května.

Byl to poslední „pracovní“ den, na který bylo naplánováno slavnostní ukončení srazu, na kterém byly vyhlášeny výsledky trojboje a petangu, poděkování diskžokejovi, který nás bavil skoro každý večer, poděkování vedení lázní a kempu. A kdo byl královnou a králem srazu v trojboji? V kategorii žen to byla zástupkyně z Polska a v kategorii mužů Jakub Šutovský ze Slovenska. A aby si každý z tohoto srazu odvezl domů něco na památku, darovalo vedení lázní a kempu každé osobě malou dárkovou tašku s propagačním materiálem, magnetkou, propiskou, hrníčkem a levandulovým olejem. Sraz byl ukončen a zbývající dny srazu byly již „konečně“ volné. Postupně se kemp začal vyprazdňovat a posádky odjížděly domů.

Co napsat na závěr. Nic by se neuskutečnilo, kdyby vše nedomluvil kamarád Kálmán s velkou podporou své ženy Mirky a patří jim za to velký dík. Vedení kempu a lázní projevilo velký zájem, aby se naše Podzimní setkání karavanistů v maďarských termálních lázních konalo 20. – 29. 10. 2023 opět zde. Je to sice trochu daleko, ale stojí to za to. Tak uvidíme. Sledujte naše webové stránky (www.campingclubroznov.cz), na kterých se vše dovíte.

Pokud máte nějaké náměty, připomínky nebo nápady, jak udělat příště něco jinak, aby to bylo ještě lepší, můžete napsat svůj komentář pod tímto článkem.

Zbyněk Vaňura

Květen 2023

Jeden myslel na “29. 4. – 7. 5. 2023 JARNÍ SETKÁNÍ KARAVANISTŮ V MAĎARSKÝCH TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH KISKUNMAJSA

  • Zbyňku ,ďakujeme za krásne prežitý týždeň , mal si to skvele zorganizované a aj počasie bolo fajn. Tie akcie aj program nemali chybu. Sme radi že sme Ťa spoznali , si správny chlap a už teraz sa tešíme na akcie ktoré budeš organizovať .
    Vorbachovci

Komentáře nejsou povoleny.

Akce CC Rožnov p. R.